Ukrainan sota,     raukkamaista

siviilien       tappamista

1.12.2022


Venäjän mobilisaation seurauksena, Venäjä on vahvistanut hallitsemiaan alueita Ukrainassa. Sota ei ole loppumassa eikä Venäjän ohjukset vähenemässä, tästä kirjoitin jo aikaisemmin.


Putinin joukkojen vetäytyminen oli vain huoltokatkos jossa kerättiin joukot uudelleen ryhmityksiin. Ohjuksien käyttö on lisääntynyt, voidaan puhua jopa massiivisista iskuista.


1.12.2022 oli Ukrainassa koko maata koskeva ilmahälytystila.


Bakhmutissa Venäläiset ohjukset olivat osuneet lasten päiväkotiin sekä siviilien asuinalueelle. Zaporizhzhian alueella ohjus osui kaasuputkeen, mikä vaikuttaa olennaisesti alueen infrastruktuuriin. Nikopolissa on vaurioitunut siviilien kerrostaloja sekä sähköverkko.

Mikä on huomioitava, Lavrov haukkui Natoa torstaina pitämässään puheessa. Natoa pidetään Venäjällä kaiken pahan alkuna. Tämän käsitteen taakse Venäjä luikertelee puolustellessaan Ukrainan iskuja.


Venäjän tiedottaja Maria Zaharova on ilmoittanut lausunnoissaan Suomen joutuvan kärsimään jos Nato jäsenyys tulee ajankohtaiseksi. Näitä varoituksia on jaeltu vuoden ajan. Viimeinen varoitus tuli Arktisen alueen neuvostolle, jos Suomi ja Ruotsi liittyy Natoon, on Venäjä ainoa Naton ulkopuolinen jäsen neuvostossa. Tämän takia Venäjä on yrittänyt vetää Kiinaa mukaan Arktisen alueen hallintaan. Alue on tärkeä sotilaallisesti, se mahdollistaa sotilaallisen uhan Yhdysvaltoja ja Eurooppaa vastaan.


Ulkomisteri Haavisto on selvittänyt Turun Venäjän konsulaatin laukkauttamista. Zaharova uhkasi, Venäjän nopealla vastauksella. Nyt tilanne on hieman muuttunut. Zaharova on ollut hieman rauhallisempi. Venäjän tekoja edeltävä hiljaisuus enteilee aina jotain muuta. Unkarin antanee puoltavan päätöksen Suomen ja Ruotsin Nato jäsenyydestä helmikuun alussa. On mahdollista Venäjän toimet Suomea kohtaan kovenevan. 

Hybridihyökkäyksen vaara on olemassa, pakolaisaallot, terrori iskut kriittiseen infraan, yms.


Mikäli ohjushyökkäys jatkuu massiivisena Ukrainassa, joudumme todistamaan kansanmurhaa.


Milloin, ohjus iskee Ukrainan ydinvoimalaan tai ydinvoimaloihin. Tämä alkaa olla yhä enemmän mahdollinen tilanne. Iskusta tulisi kärsimään Eurooppa ja Suomi mukaanlukien.


Tällä hetkellä on turha enää vaipua unelmiin, ’’me olemme kaukana Ukrainasta eikä meille voi sattua mitään’’.  Meidän on varauduttava pahimpaan.


Valko-Venäjän rooli on erikoinen. Ministeri on kuollut, vaikka miehessä ei ollut tietojen mukaan mitään sairauksia. Kuolemaan johtaneet syyt voivat olla pelkästään Venäjä vastaisuus. Valko-Venäjän osallistuminen Ukrainan vastaiseen sotaan on mahdollinen, vaikka lehdistö ei näe siitä vielä merkkejä. Sotaan voi osallistua Venäjän puolelle vielä muitakin maita. Pohjois-Korea on ilmoittanut sotilaidensa auttavan ’’rakennusprojekteissa’’, eikä voida poissulkea Iranin apua Venäjälle.


Venäjä aseistaa Valko-Venäjää voimakkaasti, Venäjä lähetti 15 Tor-M2 Sam:n ilmatorjuntajärjestelmää. Valmisteluja on käyty, tuskin Valko-Venäjä jää sivustakatsojaksi.


Sodan laajenemiselle on siis kaikki edellytykset.

 

Suomen ja Viron kohdalla on syytä nostaa valmiustasoa kriittisen infran ja turvallisuuden säilyttämiseksi.

Miksi otin Viron mukaan kirjoitukseen. Se selviää nyt. 28.11.2022 NB8 kokouksessa, Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu otti kantaa seuraavasti. Euroopan maiden tulisi kaksinkertaistaa puolustusmenonsa. Puolustusmenojen nosto on järkevää kansan turvaamista. Viro suunnittelee nostavansa puolustusmenonsa 3% BKT:sta. Tilanteen edellyttämällä tavalla Suomen tulisi nostaa puolustusmenoja 3-4% BKT:sta. Syy on pelkästään jo n.1300km yhteistä rajaa Venäjän kanssa.


Putin on asettanut punaisia viivoja jatkuvasti puheissaan, Eurooppa ja Nato ovat olleet kuuntelupuolella toistaiseksi. Tilanteen eskaloituminen voi tulla kyseeseen.


Venäjän uhka on nyt todellinen, varautuminen pahimpaan on viisautta.


KariX


https://www.19fortyfive.com/2022/12/putin-the-butcher-russian-missiles-hit-a-kindergarden-in-ukraine/

https://en.defence-ua.com/news/ukraines_intelligence_sees_no_evidences_of_powerful_strike_grouping_being_created_in_belarus-5009.html

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009240191.html

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009237732.html

https://euromaidanpress.com/2022/12/01/russian-indiscriminate-shelling-hits-apartment-building-in-nikopol/

https://www.reuters.com/world/europe/estonia-says-european-nations-should-double-defence-expenditure-2022-11-28/?rpc=401&

https://rmx.news/poland/death-of-belarus-foreign-minister-was-actually-a-russian-assassination-ukrainian-and-us-sources-claim/

https://bulgarianmilitary.com/2022/11/28/russia-sent-15-tor-m2-sams-and-engineering-equipment-to-belarus/

Energia-aseella Eurooppaan

28.11.2022

Energia-ase


Venäjän pommitukset Ukrainaan vaikuttavat myös Eurooppaan.


Ajatushautomon mukaan Putinin energia-ase tappaa talven aikana 147 000 ihmistä Euroopassa.

Leudon talven koittaessa voidaan päästä 79 000, ankara talvi 185 000 uhria.


Venäjä toimitti 40-50% maakaasusta Eurooppaan, hintojen nousu vaikuttaa voimakkaasti kuolonuhrien määrään.


Italia kärsii energia-aseen käytöstä eniten, Myös Virossa ja Suomessa tapahtuu ylimääräisiä kuolemia.


Ukrainan tietolähteiden mukaan Venäjä aloittaa uuden salaisen mobilisaation kokonaismääräksi on arvioitu 550 000 sotilasta. Arvio on 21 syyskuuta lähtien.


Sodan loppumiselle ei ole annettu takarajaa, monet uskovat sodan leviävän myös muihin maihin.


Ukrainassa tikittää pommi joka odottaa laukaisua. Ydinvoima, johon iskuja on kohdistettu voi olla Euroopalle asia jota ei sivuuteta. Laskeuman johdosta kuolleiden määrät nousevat, syöpään sairastuu yhä useampi henkilö. Ydinvoiman sulkeminen taas vähentää Ukrainan mahdollisuuksia selvitä talvesta.


Venäjä kiihdyttää ase tuotantoaan, Putin on painottanut venäjän yrityksiä, tehostamaan tuotantoa sekä laadun parantamista. Sota ei tule loppumaan, ukaasi kielii kuitenkin ammusten vähenemisestä..


Onko ammusten väheneminen vain osa totuudesta. 2014 lähtien on ammuksia valmistettu Venäjällä. Sota ei ollut sattumaa, sitä valmisteltiin vuosia. Vanhasta kalustosta halutaan eroon, vaikka niiden käyttöarvo on kyseenalainen. 


Kun sota alkoi, oli Venäjällä suunnitelma myös Kuriilien saarten osalle. Jos tähän vielä lisätään Baltian maat jotka ovat uhan alla, niin en usko ohjusten loppuvan. Saamme kärsiä terroristeja tukevasta maasta vielä pitkään.


Muita tapahtumia: Venäjä ilmoitti lopettavan sijaisäiti palvelun. Tiedottaja siteerasi toiminnan olevan lapsikauppaa. Kaikki tiedämme lapsien olevan tervetulleita perheisiin, kaikki eivät voi saada lapsia. Venäjältä palvelu sijaissynnyttäjien kautta on ollut laillista.


Venäjän toimet tämänkin osalta näyttää olevan Hitleriltä tuttua rodunjalostusta. Hyväksytään vain alkuperäinen kansalainen, rodun ja muihin kansallisuuksiin perustuvia yhdistelmiä ei hyväksytä. Tähän liittyy myös muun sukupuolisten tai seksuaaliseen suuntaukseen liittyvät uhat.


Putinin denatsifiointi, pitäisi alkaa Venäjältä.


Ihmisoikeudet Venäjällä. Amnesty International julkaisi. 102-sivuisen Venäjä-raportinsa. Denial of Justice 29.10.2002. Linkkinä löytyy pdf tiedosto joka kannattaa ladata ja lukea.KariX


https://www.nzherald.co.nz/world/putins-energy-weapon-will-kill-more-in-europe-this-winter-than-have-died-in-ukraine-war/HCUDFPESAVGW3IY4BPO5CRI5NQ/

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/11/27/7378151/

https://www.news18.com/news/explainers/enormous-ticking-time-bombs-what-ukraine-power-shutdowns-mean-for-nations-nuclear-plants-explained-6480745.html

https://www.saba.ye/en/news3212780.htm

https://journal.fi/idantutkimus/article/download/83154/42276/

https://meduza.io/news/2022/11/27/genshtab-vsu-v-rossii-gotovyat-novuyu-volnu-skrytoy-mobilizatsii-s-10-dekabrya

Suomalainen oligarkkijärjestelmä

26.11.2022

Suomalainen oligarkki järjestelmäVenäjän oligarkki järjestelmä syntyi 1990 luvilla Neuvostoliiton hajottua.

Oligarkki nimitys juontuu superrikkaista.

Kaikille näille on tyypillistä raha, sekä valta.


Vallan ja rahan yhdistelmä, sekä oligarkkien määrä jossa jäsenet ajavat yhteistä etua, voidaan kutsua oligarkki järjestelmäksi.


Raharikkaat voivat vaikuttaa poliittisesti maan talouteen sekä moniin muihin asioihin.

Politiikassa raha ratkaisee, joten oikeat henkilöt valitaan vaikuttamaan politiikkaan joka tukee oligarkki järjestelmän vaurastumista.


Ruotsin mukaan Suomessa toimii myös oligarkki järjestelmä. Tämä on perua Venäläisestä oppikirjasta sekä Venäjän suhteista.Muistamme hyvin Hartwall areenan sotkun. Tavoitteena on, ettei kansassa ole kuin kaksi yhteiskuntaluokkaa superrikkaat ja köyhälistö.


Suomen poliittinen järjestelmä antaa mahdollisuuden entisille ja nykyisille kansanedustajille lisätä  varallisuutta ja liittyä järjestelmään, yhdessä entisten raharikkaiden kanssa.


Eduskunnassa nautitaan kansanedustaja palkkaa ja valtion myöntämiä etuisuuksia. Etuisuuksiin kuuluu juna- taksi- ja lentomatkat, kilometrikorvaukset yms. Lomaa kansanedustajalle kertyy vuodessa 4,5 kuukautta. Tämän ajan voi bilettää ja pitää hauskaa. 


Kansanedustajan astuessa virkaansa, alkavat useat hallituksien ja järjestöjen edustaja paikat täyttyä. Kansanedustajan palkka on 6614 euroa kuukaudessa. Vuodessa kertyy rahaa vajaat 80 000 euroa. Kansanedustaja saa palkkaa oli istunnoissa tai ei. Kansanedustajan palkkaa nostetaan ajoittain. Toimikunta joka on poliitikoista riippumaton, esittää toiveensa jonka eduskunta tottakai hyväksyy.


Tämä ei riitä, erilaisia yrityselämän hallituspaikkoja, puheenjohtajan tehtäviä, kunnallisia virkatehtäviä, ja niistä koituvat tulot nostavat ansiotasoa. Lisäansiota vuosittain yhdestä edustuspaikasta voi saada 5000 euroa lisää. Edustajapaikkoja voi olla useita.


Kokonaisansio voi nousta jopa 250 000 euroon vuoden aikana. Oligarkki järjestelmässä mukana pitkään olleet saavat kansaedustaja eläkettä.


Tavallinen kansalainen voi vain uneksia rahavirroista jotka menevät näiden edustajien taskuun, eikä niistä juurikaan puhuta. Tavallinen kansalainen on kuitenkin lystin maksaja.


Rahaan voidaan yhdistää valta. Miten voi olla kansanedustaja ja ajaa kansan asioita jos sielu on myyty yrityksille. Suuressa rahanhimossa haalitut edustaja paikat lisäävät rahaa, valtaa ja vaikuttamisen mahdollisuuksia.


Kuinka usein olemme kuulleet hallituspaikan saaneelta edustajalta pyynnön hyvän osavuosi katsauksen jälkeen, ’’nythän voimme nostaa palkkioita’’.


Jääviyttä selvitetään mutta todellisuus on toisenlainen, kuinka moni esim. Sähkön tuottajien kokouksessa on nostanut ’’kissan pöydälle’’ siirtohintojen tai sähkön hintojen korkeasta tasosta. Ei kukaan, valtaa ei käytetä koska rahantuloa ei haluta estää.


Tässä on eräs näkökulma joka kertoo, miksi jotkin asiat ei etene eduskunnassa eikä kansalaisten parissa. Päätöksiä ei voi tehdä jos oma etu on vaakalaudalla. Entä jos oligarkin kaverin yritys kokee kovia ja konkurssi uhkaa. Kaveria ei jätetä, etsitään jokin tukimuoto ja autetaan kaveria hädässä.


Esimerkki on hyvä laittaa, Sipilä aloitti terveydenhuollon uudistuksen omalla hallituskaudellaan. Saarikko sai omalla kaudellaan Marinin kanssa asian survottua läpi. Todellisuudessa asia oli maaseudun (kehä III ulkopuolinen alue) hallinnollisen vallan lisääminen. Harmillista Keskustalle oli Kokoomuksen vaalivoitto aluevaaleissa.


Hyvinvointialueet saivat lisää johtajia jotka istuvat jo ennestään kuntien hallituksissa ja lautakunnissa. Haluttiin lisää ansioita kokouspalkkioiden muodossa. Samalla puolueen vaikutusmahdollisuudet paranevat.


Oligarkki järjestelmää tukevat tehokkaasti media alan julkaisut, haastattelut, tv-esiintymiset yms. Mielikuva joka kansalaisille annetaan on puhtoinen ja valkopesty. Puhutaan median nostamista edustajista, johdollisiin tehtäviin tai eduskuntaan.


Eduskuntaan pyrkiville, lehdistö on laittanut selvän kiellon kirjoituksille. Joka ei koske kuitenkaan istuvia kansanedustajia, kun kynä vaan pysyy kädessä niin itsekehun kyllästämä juttu päätyy julkaistavaksi. Tasa-arvoa ei siis ole. Oligarkit mahdollistavat oman paikan säilymisen myös JSN kautta. Jos se ei riitä, niin vaalilakia voidaan aina muuttaa.


Ainoa oikea keino olisi pistää kaikki luottamustehtävät kansanedustajilta pois. Veronmaksajan etua ajatellen, olisi asia tervetullut. Kansanedustaja pääsisi tekemään työtä mihin hänet on valittu, ei haalimaan etuja rahaa ja valtaa.


Eduskunnassa historian suurin puhuja on ollut Veikko Vennamo urallaan hän käytti 13450 puheenvuoroa. On todettava, Veikolla oli asiaa. Tänään 2022 on eduskunnassa edustajia jotka näkevät ettei tarvitse puhua. Tässäkin oligarkki järjestelmä toimii, annetaan valta ja esiintyminen puolueen nokkamiehille. Tämä tietysti kasvattaa lisää valtaa johtajan taskuun. Pikku oligarkin on siis tyydyttävä kohtaloonsa ja oltava hiljaa. Onneksi pikku oligarkki pääsee loistamaan puheillaan kunnan hallinnollisissa elimissä ja ansaitsemaan hieman lisärahaa taskuunsa.


Venäläisillä on ollut vuosikymmeniä Suomessa liikemies ystäviä. Venäjän oligarkit ovat antaneet oppinsa myös Suomalaisille. Oligarkit olivat Putinin ystäviä, josta myös MOT ohjelma 2018 kirjoitti.

Talouselämää tai politiikkaan ei saa vaikuttaa ulkomaiset opit tai tavat. Demokratia ei myöskään toimi jos asialle ei laiteta kieltoa.


Maa-alue kauppoja tehtiin 2000 luvulla meren saaristossa, rannikkoaluetta alettiin nimittämään oligarkki rannikoksi. Maa-alue kauppoihin luonnollisesti myös Suomalaiset sotkeutuvat. Puolustusministeriön mukaan venäläiset omistavat n. 3000 kiinteistöä Suomessa. Alla olevasta linkistä saa hyvän kuvan venäläisten kaupoista. Nämä taas kertovat Suomalaisten yhteyksistä Venäjän oligarkkeihin.


Palkka tietoja 2021, Esko Aho 360 000 toimi Sperbankin hallituksessa (Venäjä), Mari Kiviniemi (Keskusta) 291 000, Jyrki Katainen (kok.) 213 000, Sanna Marin (sdp) 206 000.

Hjallis Harkimo 2019 tienasi 600 000, Hjallis on yhdistetty Hartwall areenan ja Jokereiden kautta Venäjään.


Oligarkki järjestelmään kuuluu myös median valjastaminen päämäärien saavuttamiseksi. Miettikää esim. Sanna Marinia. Jonas Nordman Show, ilmaista mainosta. Lehdissä kirjoitellaan, somessa, instagramissa. Kaikki järjestelmät on saatu tukemaan Marinia. Asia haisee voimakkaasti jos julkisuuskuvaa muokataan kansalle paremmaksi. Jokainen kuitenkin kärsii korkeista polttoaineiden hinnoista, sähkön hinnoittelusta ja hoitoalan ongelmista. Mitä on saatu aikaan kansalaisten elintason parantamiseksi, eipä juuri mitään. 


Miksi hallituksien paikkoja jaellaan kansanedustajille, katson palkkioiden olevan voitelu rahaa edustajille myönteisten päätöksien tekemistä varten.Onko Suomessa oligarkki järjestelmä, kysyn vaan.


KariX


https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001159691.html

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008769226.html

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/02/06/putinin-suomalaiset-ystavat-kasikirjoitus

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008919917.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008903852.html

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nain-tienasivat-paaministerit-esko-aho-tulokarkena/8285434#gs.jr0iqt

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/hjallis-harkimon-verotiedot-hammentavat-matkyja-yli-100-000-euroa/7613522#gs.jr100b

YK turvallisuusneuvosto

Turvallisuutta kansakunnille?

26.11.2022

Kuva 1.10.2022 Suomenmaa

YK:n turvallisuusneuvosto suunniteltiin alunperin maailmanrauhan ylimmäksi vartijaksi. Neuvostoon kuuluu 15      eri maan edustajaa.


Pysyvät maat ovat Kiina, Venäjä, Yhdysvallat, Ranska, Iso-Britannia. Yleiskokous valitsee jäsenet kahden vuoden välein. Jäsenyyden valintaan vaikuttaa maantieteellinen edustavuus.Turvallisuusneuvosto ei kokoonnu säännöllisesti, puheenjohtaja valitaan kuukaudeksi kerrallaan.

Pääsihteeri voi kutsua kokouksen koolle sodan tai konfliktin uhatessa nopealla varoitusajalla. Turvallisuusneuvoston viidellä pysyvistä maista on veto-oikeus. Jos yksikin pysyvä maa äänestää ehdotusta vastaan, ehdotus kumoutuu.


Onko YK:n turvallisuusneuvosto poliittinen leikkikenttä.

Venäjää on siteerattu lehdistössä idioottimaiseksi terrorismia tukevaksi maaksi.

Mietitään YK:n roolia turvallisuuden ja rauhan toimeenpanijana. Venäjä, Kiina on olleet monissa asioissa tukemassa toisiaan. Venäjän hirmuteot Ukrainassa, Syyrian konflikti, osallisuus Afrikan maiden sisäisiin asioihin aseiden kera. (Palkka armeija)


Venäjän voisi luokitella terroristiseksi valtioksi. Miksi edes YK:n turvallisuusneuvosto pitää maata jäsenenä. Turvallisuusneuvoston pitäisi miettiä ratkaisuja miten päästään rauhaan Ukrainassa. Tarkoitan tällä Ukrainan suvereenia itsenäisyyttä joka hallitsee omia rajojaan. Tähän kuuluu koko Ukraina Krimiä myöten.

Turvallisuusneuvosto on veto-oikeuksien myötä täysin voimaton puuttumaan Venäjän toimiin.

Tulevaisuudessa YK:n turvallisuusneuvosto antaa kaikille pysyville jäsenille mahdollisuuden, toimia vieraalla maaperällä aseellisesti.


YK:n muutettava lakejaan, pysyviä jäsenmaita ei tule olla. Maailman rauhan ylläpitämiseksi tulee kaikkien maiden osallistua kokouksiin. Veto-oikeutta ei saa olla millään maalla. Äänestyksissä enemmistön äänet ratkaisevat.


YK:n turvallisuusneuvoston on myös ryhdyttävä maiden kanssa yhteisiin toimiin jos rauha on uhattuna. Sodan lopettaminen, konfliktien sovittelu tulee olla turvallisuusneuvoston tärkeimpiä asioita.

Tällä hetkellä tilanne on karannut käsistä.


Ukrainan tilanne vaatii turvallisuusneuvostolta tekoja. Ukrainan sähköntuotanto on pommitettu kelvottomaksi. Kylmyys tulee tappamaan siviilejä talven aikana. Veden jakelu ei toimi, taudit ja sairastumiset tulevat lisäämään siviilien kuolemia. 


Eurooppa on kärsinyt nyt jo sodan aiheuttamien seurauksien vaikutuksista. Energian hintojen nousu, öljyn, kaasun, polttoaineiden kallistuminen. Ruokatarvikkeiden kallistuminen uhkaa vähävaraisten toimeentuloa. Näistä kaikista on tehty aseita myös Eurooppaa vastaan. Mikäli turvallisuusneuvosto ei ala kantamaan vastuuta tapahtumista voi sodan laajentuminen tulla kyseeseen.


YK:n turvallisuusneuvosto on hampaaton, salliessaan terrorin ja kansan tappamisen.   

Välinpitämättömyys kansojen turvallisuudesta on anteeksi antamatonta.


Kari Pohjola

Iran, drooneja en ole antanut, enkä osallistunut mihinkään…..

Iran toimittaa UAV kokoonpanolinjan Venäjälle,  sopimus sisältää koulutuksen.


Iran on toiminut pitkään Venäjän liittolaisena. Iran on toimittanut drooneja ja nyt miehittämättömiä lentokoneita aletaan valmistaa Venäjällä.


Iranissa kuohuu, mielenosoittajia on ammuttu. Mielenosoitukset ovat jatkuneet yli 9 viikkoa. Kaikki alkoi ’’moraalipoliisin’’ surmattua Mahsa Aminin. Tilanteen aiheutti, pukeutumis säännön rikkominen. 


Iranin sortojoukot ovat tappaneet useita ihmisiä Kurdikaupungeissa.


Lauantai-iltana, 19. marraskuuta, Iranin hallinto näyttää säätäneen sotatilalain kurdikaupungissa Mahabadissa. Iranin terroristijärjestö Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) on tiettävästi saapunut Mahabadin kaupunkiin raskaiden sotilasaseiden ja -varusteiden kanssa. Internet ja sähköt on tiettävästi poikki joissain osissa kaupunkia. Monien ihmisten henki on vaarassa.


Iran on terroristivaltio jossa ei ihmisoikeudet ja vapaa ajattelu tule koskaan voimaan. Iranin valtion johto toimii samoin kuin Venäjä, toisinajattelijat tapetaan tai laitetaan vankilaan. 


Yhdysvaltojen ja Euroopan olisi ajateltava nykyistä tilannetta. Iran ja Pohjois-Korea ovat kasvattaneet aseellista tuotantoaan vuosien aikana. Maiden johto perustuu diktaattorimaiseen hallintoon, miksi  kehityksen on annettu jatkua. Annetaan hulluuden vaan ja uhkien paisua isommaksi.


Iranin aseistus jatkaa kehittymistään, en ihmettelisi milloin Iran esittelee ydinkärjellä varustetun ohjuksen jonka kantama riittää Yhdysvaltoihin. Pohjois-korea on testannut ohjusta joka voisi yltää Yhdysvaltoihin ydinkärjen kanssa. 


AOL kirjoitti 19.11. 2022 olevansa huolissaan Iranin roolista maailman rauhaan.

”Tänään Iranin ydinohjelma on edistyneempi kuin koskaan ennen, ja hallinto on turvautunut myymään Venäjälle aseistetut droonit, jotka tappavat siviilejä Ukrainassa.


Valko-venäjä hakee Iranilta apua tykistön ammusten valmistukseen. The Jerusalem Post kertoi lokakuussa, että Iranin islamilaisen vallankumouskaartin lentäjien oli havaittu kouluttamassa drone-operaattoreita ja koordinoimassa droonien laukaisuja Valko-Venäjällä, Ukrainan kansallisen vastarintakeskuksen mukaan.


Iranin sotilaallinen kehitys ja puuttuminen muiden maiden politiikkaan sekä suverenitettiin on huolestuttavaa. IAEA:n sopimuksen Iran tule hylkäämään, he ajavat kansan hyvinvointiin perustuvaa ajatusta. Lausunto on tyypillistä propagandaa, jolla peitellään ydinaseen valmistusta.


Valko-venäjän rooli on ollut Venäjää tukeva, nyt tilanne saa uuden käänteen. Venäjä on siirtänyt 100 ilmapuolustusohjusta salaa Venäjän rajalle. Vaihtoehtoja on muutamia, suunnitellaan laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan tai likaisen pommin käyttöä. Ydinvoimala isku josta säteily leviäisi Ukrainaan ja Eurooppaan voisi olla myös mahdollinen.


Mirror raportoi, että noin 20 IL-76 suurta sotilaskuljetuslentoa kirjattiin 9.-13. marraskuuta Valko-Venäjältä Länsi- ja Etelä-Venäjälle.

Jokainen oli ladattu kuormalavoilla ohjuksia - yhteensä vähintään 70, raportin mukaan aseet oli sijoitettu Millerovon lentokentille, jotka kattavat Ukrainan Luhanskin alueen, ja Rostovissa Donestskin kiistanalaisen Ukrainan alueen.


Venäjän, Iranin, Valko-venäjän kohteena on Ukraina. Pakotteet eivät ole purreet toistaiseksi toivotulla tavalla. Maailman vakaus alkaa horjumaan terroristivaltioiden yhteen liittymän takia.KariX


https://www.israelnationalnews.com/news/363080

https://www.jpost.com/middle-east/article-722854

https://pdki.org/english/urgent-statement-on-the-current-situation-in-the-kurdish-city-of-mahabad/

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11444679/Russia-secretly-moves-100-missiles-Belarus.html

https://en.irna.ir/news/84948108/Iran-to-respond-to-IAEA-resolution-firmly-Nuclear-chief

19.11.2022


Kunnia UkrainalleMeridronella satamaan
Meridronella satamaanNato lähettää 5 lentotukialusta Euroopan vesille. Vastauksena Putinille Ukrainan sotaan.


Kiovaan ammuttiin risteilyohjus joka pystyi kantamaan ydinkärjen. Ilmapuolustus sai ammuttua kh-55 mallisen ohjuksen alas. Ydinkärki oli poistettu ohjuksesta.


Mahdollisesti ohjukset alkavat loppumaan Venäjän varastoista tai tämä voi olla varoitus mitä voi olla tulossa.


Ukraina on tehnyt iskun Venäjän laivastotukikohtaan meridronella Novorossiyskiin, tukikohdan öljyterminaalin, sataman vaurioista ei ole tiedotettu. Kaikki tieto pyritään Venäjän kautta estämään. 


Sataman puolustusta on lisätty. Mikäli tieto pitää paikkansa on se Venäjän Mustanmeren laivastolle oikein. Pysyköön satamassa odottamassa seuraavaa iskua.


Tieto on toistaiseksi vahvistamaton.


KariXhttps://www.news18.com/videos/world/five-nato-aircraft-carriers-placed-in-european-water-l-clear-message-to-putin-amid-ukraine-war-6417589.html

https://bulgarianmilitary.com/2022/11/18/russia-fired-at-kyiv-nuke-kh-55-with-a-removed-nuclear-warhead/

https://www.navalnews.com/naval-news/2022/11/ukraine-maritime-drone-strikes-again-reports-indicate-attack-on-novorossiysk/


Venäjän ohjus iskut Ukrainan sähköverkkoonVenäjä ampui tiistaina 15.11.2022 noin 100 ohjusta yön aikana Ukrainaan, kohteena oli Ukrainan sähköverkko.


Puolaan ilmoitettiin osuneen kaksi ohjusta. Tiedottaminen on hyvin epämääräistä, Zelensky oli jo pahoittelemassa asiaa. Ääni on viikon kuluessa muuttunut, Ukraina ei myönnä joukkojensa ampuneen ohjusta Puolaan.


Venäjä kieltää tapahtuneen ja osallisuuden iskuun, ohjusten alkuperästä ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta, voivat olla Venäjän. Torjuntaohjus jonka jäänteitä löytyi, voi myös olla Venäjän. Mikä voisi olla tarkoituksena, ensin tulee mieleen kokeilla Naton reagointia, mikä on näköjään varovaista. Samalla Yhdysvaltain Presidentti teki asiasta poliittisen, vaikka Naton sotilasjohto tuomitsi iskun tapahtuman jälkeen. Nyt tilanne on siirtynyt tutkintaan ja saivarteluun.


Mh-17 tuhoaminen 17 heinäkuuta 2014 tutkinta saatin nyt päätökseen, aikaa on kulunut yli 8 vuotta.

Käykö tässä samalla tavalla.? 


Todellisuudessa Puolan ja Naton suvereniteettia on loukattu eikä ihmis uhreilta ole vältytty. Oli torjuntaohjus sitten puolustustehtävässä tai provokaatio Venäjän taholta, on sormella osoitettava Venäjän suuntaan.


Pommitukset jatkuvat, tulos on Ukrainalaisille uuvuttavaa. Sota ei lopu nopeasti, Venäjä jatkaa ohjusten kylvämistä vielä pitkään. 


Ukrainan tulisi saada pitkänmatkan ohjuksia käyttöönsä. Se antaisi mahdollisuuden tukikohtien eliminoimiseen, joista järjestelmällisesti tuhotaan Ukrainan kriittistä infrastruktuuria. Sodan alusta lähtien Ukraina on ollut omassa maassaan vastaanottava osapuoli.


Mustanmeren laivasto pitää saada tuhottua. Tähän tarvitaan ohjuksia jotka kattavat koko Mustanmeren alueen rantaviivoja myöten.


Sodan luonne alkaa muuttumaan, tukeudutaan voimakkaasti ohjus iskuihin ja niiden torjuntaan. Veden, sähkön saannin vähennyttyä alkavat taudit, kylmyys vaikuttamaan kansaan. Ukrainan olisi saatava kalusto, jolla Venäjä ajetaan omien rajojensa taakse, myös Krimiltä.


Saksan tulisi ottaa myös voimakkaampi kanta panssarivaunujen tarjoajana. Kunnollisella kalustolla Ukrainan siivoaminen raakalaisista tapahtuisi nopeammin.


Mitä Ukrainan ja Venäjän vastarinnan tulisi tehdä. Venäjän oman sähköverkon alasajo saisi kansalaiset tilanteeseen jossa voisi samaistua Ukrainalaisiin. Olisi oikein jos Putin joutuisi lämmittelemään käsiään kynttilän valossa.


Eurooppa ja Nato ovat unohtaneet ihmisarvon, seurataan uutisia ja tapahtumia sohvalta vaikka Ukrainassa on menossa järjestelmällinen kansan tappaminen. En usko minkään maan alistuvan Venäjän edessä rauhaan. Venäjä on saatava rajojen taakse ja hyväksyttävä Ukraina itsenäiseksi valtioksi, ilman Venäjän nukkehallitsijoita.


Tämän saavuttamiseksi on sodan suunta muututtava, tarvittaessa on toimittava linjojen takana ja siirrettävä painopiste Venäjän selustaan.
KariX
https://www.express.co.uk/news/world/1697080/russia-poland-missle-dead-NATO-state-Ukraine-war-pictures-world-war-3


https://www.novinite.com/articles/217563/Day+266+of+the+Invasion+of+Ukraine:+The+War+spills+into+a+NATO+country+after+Missiles+hit+Poland


https://www.newsweek.com/russia-envoy-says-ukraine-dragging-nato-war-poland-missile-strike-1760776?piano_t=1

Saamelaisuus, politiikan armoilla

Pääministeri Sanna Marin perustaa toimintansa sateenkaariajatteluun. Vaikka hän julkisesti kielsi 8.10.2020, ettei tiedä valtioneuvostossa olevan sateenkaariverkostoa, sellainen siellä on.
Tasa-arvo-ohjelmassa mainitaan "Valtioneuvostoon on vuonna 2020 perustettu sateenkaariyhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää kansallista sateenkaaripolitiikkaa paremman tiedonkulun ja yhteistyön kautta. Verkoston muodostavat useat ministeriöt sekä järjestöt Seta, Trasek, ISIO, Sateenkaariperheet ja Amnestyn Suomen osasto.” TASO:n esittelee sen laatija tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist, ja PM Sanna Marin allekirjoittaa. Otan tämän esille siksi, että sateenkaariajattelu näkyy saaneen ensisijaisuuden kaikkien asioiden valmistelussa. Miksi valtioneuvostossa ei ole samalla tavalla saamelaisuuden yhteistyöverkostoa?


Saamelaisuuden ytimessä on suku. Saamelaiset tunnistavat toisensa suvun perusteella, ja sukutietämys perustuu kollektiiviseen sukujen toisistaan tietämiseen vahvasti perimätietojen kautta. Sukutietämys ei jaa henkilöitä parempiin tai huonompiin, vaan kenen sukuun kuulut.

Alkuperäiskansoilla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus päättää itse keitä he ovat ja keitä heihin kuuluu, käyttäen identiteettinsä määrittelemisessä ja kansansa jäsenyyden tulkitsemisessa kulttuurilleen ominaisia tapoja ja perinteitä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamelaiset kollektiivisesti tunnistavat toisensa saamelaisiksi. Jos tätä kollektiivista tunnistamista ei tapahdu, tunnistamatta jäänyt henkilö ei ole saamelainen (=ryhmäidentifikaatio). 

Nyt taistellaan poliittisesti siitä, kuka on saamelainen. Voimassa olevassa laissa saamelaiskäräjistä (974/1995) 3 §:ssä määritetään, kuka on saamelainen:

”Saamelaisella tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, joka pitää itseään saamelaisena, edellyttäen:
1) että hän itse tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään; tai
2) että hän on sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa; taikka
3) että ainakin yksi hänen vanhemmistaan on merkitty tai olisi voitu merkitä äänioikeutetuksi saamelaisvaltuuskunnan tai saamelaiskäräjien vaaleissa.

Nyt esillä olevassa lain muutoksessa saamelaisuuden keskeiseksi määrittelyn perustaksi halutaan saamen kieltä. Jatkossa ”saamelaiseksi haluavalla” pitää olla esivanhempi, joka on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään ja tämän esivanhemman pitäisi löytyä viimeistään neljännestä sukupolvesta.

Saamelaisia on Suomessa n. 50 000-100 000. Jos saamelaisten asiaa hoidettaisiin kuten alussa viittasin sateenkaariasioihin, saamelaisten itsensä osallistuminen lain säätämisen valmisteluun ja tekstisisältöön olisi tapahtunut jo ajat sitten. Kulttuuriperimään kuuluu tuo kertomani kollektiivinen sukujen perimätiedon käyttäminen toistensa tunnistamisessa saamelaiseksi.

Tänä päivänä näyttää olevan tärkein saada Lapin alueella asuvat merkityiksi poliittisesti vaaliluetteloihin ja toiset sieltä poistetuiksi. Se, että onko hänet kulttuuriperinnöllisesti tunnistettu saamelaiseksi, sillä ei näytä olevan niinkään merkitystä.


Kari Pohjola

10. marras, 2022

Taivalkoskelta länteen

8. marras, 2022

Metsien ennalistaminen

5. marras, 2022

Presidenttipeli

5. marras, 2022

Suomi tekee oman Jaakobin-paininsa jo seuraavan talven aikana.

23. loka, 2022

Norja, ongelmia Venäjän vakoilun taholta.

23. loka, 2022

Ukrainan puolustussodan tapahtumia, vastarinnan nousu.

17. loka, 2022

Onko Venäjän tarkoitus kuvata ja vakoilla energialaitoksien sijaintia ja heikkoja kohtia.

8. loka, 2022

Krim, huoltoihin katkos.

7. loka, 2022

Kirjoitus on alkuperäinen, Savon Sanomat julkaisi 6.

30. syys, 2022

Kommunismi, historiaa vai nykypäivää.

30. syys, 2022

Seuraavan kirjoituksen piti olla Savon Sanomissa menneen viikon aikana.

24. syys, 2022

Täydellinen viisumikielto venäläisille on tarpeen

17. syys, 2022

Venäläisten kiinteistökaupat, rahanpesu, suunnitelmallisuus vai skenaario.

7. syys, 2022

Kirjailija Alessandro Arduino kirjoitti mielenkiintoisen artikkelin.

3. syys, 2022

Venäjä polttaa Suomen rajan lähellä Portovajassa joka päivä n 10 miljoonan euron arvosta kaasua savuna ilmaan (The Times 27.

26. elo, 2022

Mepit 2019-2024

20. elo, 2022

Bileet

17. elo, 2022

Huoltovarmuus on väestön elintasoa, julkisia palveluita, taloudellista toimeliaisuutta ja yleistä turvallisuutta koskeva kyky toimia tavalla, joka taataan oi...

11. elo, 2022

Iran

29. heinä, 2022

Sisäinen turvallisuus

17. heinä, 2022

Edellistä tutkielmaa Afrikan ja sen naapurimaiden tilanteesta oli osuva.

16. heinä, 2022

Rajaliikenne

10. marras, 2022

Puunkorjuuyritykset, tuotantoketju

5. marras, 2022

Pyhäinpäivä

5. marras, 2022

Blogista riittää jaettavaksi

28. loka, 2022

Ministerikin tarvitsisi mentoria

23. loka, 2022

Ruokakriisi, maatalous.

17. loka, 2022

Huoltovarmuutta, onko meillä kansalaisilla siihen varaa.

12. loka, 2022

Korruptio Suomessa, poliittinen vaikutus hallinnon toimintoihin

8. loka, 2022

Verotuksesta tukimuotoihin

1. loka, 2022

SDP ja Vasemmiston bisnekset, tuet ja osuuskunta ajattelu.

30. syys, 2022

Ydinuhka vai ydinvoimalan pamaus

25. syys, 2022

Paavo, kala joka ui harmaassa vedessä.

21. syys, 2022

Ydinsodan mahdollisuus, Ukraina, Eurooppa

7. syys, 2022

Ilmaston muutos lisää epävarmuustekijöitä.

5. syys, 2022

Venäjä ja Iran pitävät korkeantason tapaamisen kokouksen muodossa.

27. elo, 2022

PääministeriMedia on mieletön, ensin paheksutaan ja sitten takki alkaa kääntyä.Oletko huomannut uutisten muotoseikat, ensin annetaan villakäsineet kädessä viest

24. elo, 2022

Ukraina

18. elo, 2022

Media vaikuttaminen

11. elo, 2022

Vaalit lähestyvät, puheet lisääntyvät

30. heinä, 2022

Katsaus lähiaikojen tapahtumiin

19. heinä, 2022

Hallitus asetti 8.

16. heinä, 2022

Afrikasta Latinalaiseen Amerikkaan

8. heinä, 2022

8.

Kuka päättää siitä, kuka on saamelainen


Pääministeri Sanna Marin perustaa toimintansa sateenkaariajatteluun. Vaikka hän julkisesti kielsi 8.10.2020, ettei tiedä valtioneuvostossa olevan sateenkaariverkostoa, sellainen siellä on.
Tasa-arvo-ohjelmassa mainitaan "Valtioneuvostoon on vuonna 2020 perustettu sateenkaariyhteistyöverkosto, jonka tavoitteena on edistää kansallista sateenkaaripolitiikkaa paremman tiedonkulun ja yhteistyön kautta. Verkoston muodostavat useat ministeriöt sekä järjestöt Seta, Trasek, ISIO, Sateenkaariperheet ja Amnestyn Suomen osasto.” TASO:n esittelee sen laatija tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist, ja PM Sanna Marin allekirjoittaa. Otan tämän esille siksi, että sateenkaariajattelu näkyy saaneen ensisijaisuuden kaikkien asioiden valmistelussa. Miksi valtioneuvostossa ei ole samalla tavalla saamelaisuuden yhteistyöverkostoa?


Saamelaisuuden ytimessä on suku. Saamelaiset tunnistavat toisensa suvun perusteella, ja sukutietämys perustuu kollektiiviseen sukujen toisistaan tietämiseen vahvasti perimätietojen kautta. Sukutietämys ei jaa henkilöitä parempiin tai huonompiin, vaan kenen sukuun kuulut.

Alkuperäiskansoilla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus päättää itse keitä he ovat ja keitä heihin kuuluu, käyttäen identiteettinsä määrittelemisessä ja kansansa jäsenyyden tulkitsemisessa kulttuurilleen ominaisia tapoja ja perinteitä. Tämä tarkoittaa sitä, että saamelaiset kollektiivisesti tunnistavat toisensa saamelaisiksi. Jos tätä kollektiivista tunnistamista ei tapahdu, tunnistamatta jäänyt henkilö ei ole saamelainen (=ryhmäidentifikaatio). 

Nyt taistellaan poliittisesti siitä, kuka on saamelainen. Voimassa olevassa laissa saamelaiskäräjistä (974/1995) 3 §:ssä määritetään, kuka on saamelainen:

”Saamelaisella tarkoitetaan tässä laissa henkilöä, joka pitää itseään saamelaisena, edellyttäen:
1) että hän itse tai ainakin yksi hänen vanhemmistaan tai isovanhemmistaan on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään; tai
2) että hän on sellaisen henkilön jälkeläinen, joka on merkitty tunturi-, metsä- tai kalastajalappalaiseksi maa-, veronkanto- tai henkikirjassa; taikka
3) että ainakin yksi hänen vanhemmistaan on merkitty tai olisi voitu merkitä äänioikeutetuksi saamelaisvaltuuskunnan tai saamelaiskäräjien vaaleissa.

Nyt esillä olevassa lain muutoksessa saamelaisuuden keskeiseksi määrittelyn perustaksi halutaan saamen kieltä. Jatkossa ”saamelaiseksi haluavalla” pitää olla esivanhempi, joka on oppinut saamen kielen ensimmäisenä kielenään ja tämän esivanhemman pitäisi löytyä viimeistään neljännestä sukupolvesta.

Saamelaisia on Suomessa n. 50 000-100 000. Jos saamelaisten asiaa hoidettaisiin kuten alussa viittasin sateenkaariasioihin, saamelaisten itsensä osallistuminen lain säätämisen valmisteluun ja tekstisisältöön olisi tapahtunut jo ajat sitten. Kulttuuriperimään kuuluu tuo kertomani kollektiivinen sukujen perimätiedon käyttäminen toistensa tunnistamisessa saamelaiseksi.

Tänä päivänä näyttää olevan tärkein saada Lapin alueella asuvat merkityiksi poliittisesti vaaliluetteloihin ja toiset sieltä poistetuiksi. Se, että onko hänet kulttuuriperinnöllisesti tunnistettu saamelaiseksi, sillä ei näytä olevan niinkään merkitystä.


Kari Pohjola

30. kesä, 2022

Mitä hybridivaikuttaminen voi pahimmillaan olla.

18. kesä, 2022

Pakotteiden kiertäminen ja turvallisuuspolitiikassa kaarteleminen

12. kesä, 2022

Kuinka Ukrainan kriisi muuttaa aluepoliittista dynamiikkaa

3. kesä, 2022

Kevään aikana on moni edustaja vaihtanut puolue kantansa Kristillisdemokraatteihin.

28. touko, 2022

Informaatiosodasta ruokapöytiin

21. touko, 2022

Maailmalla on vain 10 viikon vehnää varastossa sen jälkeen, kun Vladimir Putinin hyökkäys Ukrainaan katkaisi toimitukset "Euroopan leipäkorista".

12. touko, 2022

Vähän karumpaa asiaa

7. touko, 2022

Mitä Kristillisdemokraatinen puolue on?

24. huhti, 2022

Kirjoitukseni voi nostaa verenpainetta määrätyillä tahoilla, joten hengitä rauhallisesti…

14. huhti, 2022

Ystävät hyvät

9. huhti, 2022

Turvallisuus ohje

27. maalis, 2022

Kuluttaja hintojen nousu maataloushyödykkeiden osalta ei tule laskemaan.

18. maalis, 2022

Lvivin aukiolle on asetettu 109 lastenvaunua.

12. maalis, 2022

Turvallisuuspolitiikkaa, Kaikkonen totesi eräässä haastattelussa Suomen liittymisestä Natoon, ’’vielä ei ole oikea hetki’’.

4. maalis, 2022

Yli 7000 Venäläistä tutkijaa allekirjoitti sodan vastaisen lausuman.

19. helmi, 2022

Olen ollut huolissani lähes koko ajan velkaelvytyksestä.

9. helmi, 2022

Maahanmuutto on asia josta puhutaan paljon, siitä on myös tullut politiikan väline jolla vaikutetaan kansalaisten ajatuksiin tai ajetaan puolueiden etuja.

4. helmi, 2022

Runokirja vastaan raamattu.

23. tammi, 2022

Saksa näyttää kulkevan omaa polkuaan Venäjän ja Ukrainan kriisin selvittelyssä.

16. tammi, 2022

Ylläoleva kuva kaikessa kauneudessaan ei kuitenkaan ole kirjoittajan omakuva, pahoittelen.

11. tammi, 2022

Sari Essayah kirjoitti huolensa Savon Sanomiin menneellä viikolla.

6. tammi, 2022

Uhrilampaaksi vai ei, vuosi 2021 oli mielenkiintoinen kaikilla saroilla.

24. kesä, 2022

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden valoisimpana päivänä eli kesäpäivänseisauksen aikaan, josta katolinen kirkko siirsi juhlan vieton kesäkuun 24.

12. kesä, 2022

Kotimaan politiikkaa, ja vähän ulkomailta.

10. kesä, 2022

Olin lomalla 4-7.

1. kesä, 2022

Nato-uutisten aaltoillessa Euroopassa, Kiinan ulkoministeri Wang Yi on Euroopan median katveessa kiertänyt Tyynenmeren saarivaltioita solmien siellä sopimuks...

22. touko, 2022

Iiris Suomela olisi ollut Vihreille oikeampi vaihtoehto pj:ksi.

19. touko, 2022

Kirjoitin Savon Sanomiin 8.

8. touko, 2022

Nousin aamulla 06.00

29. huhti, 2022

Pahoittelen jos kirjoitukseni viime lauantaina oli liian kärkevä.

18. huhti, 2022

Pääsiäinen on aika jolloin tulee ajatella myös uskontoon liittyviä asioita.

9. huhti, 2022

Facebookkia katsellessa tulee mieleen myös toisinajattelijat.

1. huhti, 2022

Vuonna 2020 valtion liikenteestä saatu tulo verotuksen kautta oli 8 miljardia.

19. maalis, 2022

Vastaus Venäjän propaganda sotaan Suomea vastaan.

13. maalis, 2022

Puhuin jo aikaisemmin Ukrainan maatalouden vaikutuksesta Suomenkin tilanteeseen.

11. maalis, 2022

Venäjän järjetön sota Ukrainaa vastaan.

26. helmi, 2022

KariX on murheen murtama.

13. helmi, 2022

Mika Niikon Twiitti

6. helmi, 2022

Politiikan muutamia kulmakiviä.

29. tammi, 2022

Maatalous on muutakin kuin viljan- tai maidon tuotantoa.

21. tammi, 2022

Työttömyyskassat.

16. tammi, 2022

Korona viruksen alkaessa Kiinasta, maiden johtajat huomasivat sen olevan oiva keino poliittisiin toimiin.

9. tammi, 2022

Mietityttää VKK:n tilanne, nimi sinänsä houkuttelee ihmisiä ja toisin ajattelijoita mukaan toimintaan.