29. tammi, 2022

Maatalous

Maatalous on muutakin kuin viljan- tai maidon tuotantoa.

Ajatellaan hieman kokonaisuutta.

Viljelijä investoi traktori kalustoon, säilytykseen, kuivaamiseen suuria rahoja.

Samalla hän työllistää kirjanpitäjää, ostaa polttoainetta maksaa veroja, huollattaa kalustoa.

Samalla viljelijä maksaa myös monille yrityksille maksuja joista ei yleensä puhuta.

Tukiasioissa hän käyttää palveluja saadakseen pienen osan tukimuotona rahaa.

Tukea voidaan kutsua viljelijän palkaksi.

Pienviljelijälle maidosta saatava tulo on jäänyt niin pieneksi, että toiminnan edellytykset ovat jopa mahdottomat.

Usein maatiloilla yritetään vaihtoehtoisia toimintamalleja normaalin mm. Metallitöitä sekä muita mahdollisia toimintoja lisäansioiden toivossa. Yrittäjien on pakko laajentaa toimintaa pysyäkseen tiloilla ja estääkseen sen joutumasta vasaran alle.

Valtion kuuluisi ajatella tukkuportaan ja logistiikan katteita. Isoja yrityksiä jotka nostavat hyödykkeiden hintoja, lisäksi tulisi tarkastella myös elintarvikkeiden lopullista katetta

Kotimaisista maatalouden hyödykkeistä tulisi jäädä tuottajalle suurempi osuus. Välistävetäjiä ja hinta kilpailuttajia riittää, ulkomaisen ylijäämän kanssa on vaikea kilpailla.

Polttoaineiden hinnoittelu nostaa logistiikan kuluja entisestään.

Onko tämä tarkoituksellista, kaverin puolesta vaan kyselen.

2011 maatiloja oli 61 584, 2021 määrä arviolta n.45 000.

Viljojen varmuusvarastot on ajettu alas, ei siis huolta jos kriisi iskee, saamme varmaan avustuksina jostain hyödykkeet.

Unioni työntää ylijäämä viljaa ja tuotteita Suomalaisten ruokapöytään. Halpa hinta houkuttelee ostamaan.

Miksi Suomi ei voi olla vientimaa, meille on valittu ostajan rooli ja tehty maatalous lähes kannattamattomaksi.

Maitotilat vähenee 9% vuosivauhdilla, ei siitä maitolitrasta monta senttiä jää tuottajalle. Pienelle maitotila yrittäjälle nettona jäävä tulo on tietysti pienempi.

Lihakarja ja lihan tuotanto on pysynyt samana tai jopa hieman nousut, syy pientilalliset ovat jääneet pois toiminnasta ja tilalle on tullut suuret lihan tuottajat. 

Tässäkään pieni liha- tai kana tila ei pärjää.

Investoinnit sisänsä ovat olleet valtavat, tässäkin hieman ihmettelen tuontilihan roolia kauppojemme hyllyillä.

Ulkomaisilta elintarvikkeille joita työnnetään hinnan takia Suomeen voisi kehitellä eräänlaisen tuontiveron, onhan autoilla autovero olemassa. Suositaan oman maan antimia ja tasataan kilpailu eroja tuonti veron määrällä. Tuonti vero tulisi asettaa tukkuportaalle, asiaa voisi tarkastella ja miettiä.

Arviolta noin 2 000 maatilaa on pahoissa maksuvalmiusongelmissa ja niiden tuotannon jatkuminen on vaakalaudalla, sanoo maatalousjohtaja Johan Åberg MTK:sta.

Tarkoittaa joka neljäs kotieläintila on vaikeuksissa.

Ei siis ihme jos maatila yrittäjällä piippaa ja verenpaine nousee, kehä 3 sisäpuolella maistuu aamupala hienosto ravintolassa. Tuskin siellä mielenkiinto riittää, mistä lihapullan raaka-aineet on tulleet.

KariX