27. maalis, 2022

Maatalouden tuottavuus

Kuluttaja hintojen nousu maataloushyödykkeiden osalta ei tule laskemaan.

Syyt siihen on moninaiset, esim tilakoot ovat kasvaneet roimasti.

50 hehtaarin tiloilla ei ole juurikaan mahdollisuutta toimia tuottavasti.

Tarvitaan isompia tilakokoja, jotta tuottoa saataisiin aikaan.

100 hehtaarin tiloilla saadaan jo hieman tuottoa, mutta varjopuolensa tälläkin on.

Viljelysmaita joudutaan haalimaan kauempaa päätilojen mailta, kuljetuskustannukset ja polttoaineen kulutus kasvaa. Tämä ei siis ole kovinkaan ekologista ajattelua viljelyksillä.

Tämä nostaa jo polttoaine kuluja roimasti.

Samalla suurille tiloille joudutaan palkkaamaan henkilökuntaa tilojen toiminnan ylläpitämiseksi.

Alkutuotannon kulut nousevat.

Hyödykkeiden hinta nousee kaupoissa.

Ennen 50 hehtaarin tiloja hoidettiin oman työpanoksen myötä, kustannukset olivat pienempiä.

Ongelman ratkaisu olisi helppo, enemmän katetta alkutuottajalle viljan ja lihan tuotannosta. Vähemmän katetta kaupan ja tukkuportaan myynnistä.

Hinta kilpailun myötä, tuotteiden nettokate tuottajalle alkoi alenemaan väliportaiden kasvattaessa osuuttaan katteesta. Myös kaupan kate on ollut merkittävä. Tämä oli suora riisto tilojen tuottavuudesta. 

Alkutilanne on nyt kuitenkin haastava, vuosia jatkunut alasajo vaatii korjauksia.

On pankkivelkaa, korjausvelkaa kalustosta. Tukimuotoja tarvitaan nyt nopeasti.

Pientilalliselle olisi annettava mahdollisuus pärjätä omalla tuotannollaan, ulkomaisien ruokahyödykkeiden ostaminen ei nyt ole enää järkevää. Tässäkin olisi ajateltava miten tuote on valmistettu, miten paljon on saastutettu valmistusprosessin aikana.

KariX uskoo, ettei vihreä ajattelu toimi nykytilassa.

Kotimaisen tuotannon on täytettävä omavaraisuus, sekä ylijäämää on laitettava vientiin.

Mielestäni elintarvikkeiden tuotanto, vilja, maito, liha pitää olla kannattavaa myös pientilallisille.

Pahimmassa tapauksessa ostetaan tuote ja viedään se jalostettavaksi ulkomaille.

Jalostettava tuote päätyy Suomen tiskille takaisin matkustettuaan rekoilla ja laivoilla jonkin aikaa.

Tämä ei myöskään noudata vihreää ajattelua.

Valmisruokien jalostuksesta ei tarkkaan kerrota, mutta tiskiltä ostettu kotimaisen hampurilaisen pihvi voi olla jostain Eu maasta.

Samaten einesten valmistuksessa on käytetty ulkomaisia jalosteita.

Tähän selitys on, kotimaista raaka-ainetta ei saada riittävästi.

Haiskahtaa vahvasti kuluttajan harhauttamiselta ja valmistajan välistävedolta.

Suurin ongelma asiassa on, kaupan tuottavuus, ahneus, alkutuotanto on unohdettu totaalisesti.

Alkutuottaja on ollut hyväksikäytetty jonka toiminnan edellytyksiä ei ole varmistettu.

Päättäjämme lupaavat tukimuotoja, onko ne edes kestäviä ratkaisuja, jokuhan nekin joutuu maksamaan. Terve harkinta sekä järkevät katteet ja pientilojen kannattavuuden parantaminen olisi pitkällä aikavälillä hyvä ratkaisu. Tiedän myös tukea hakeneiden ahdingon menneinä vuosina, siihen pitää palkata juristi joka hoitaa anomukset kuntoon. Ei sitäkään ole tehty helpoksi. Tuki sekä alkutuotannon kannattavuuden parantaminen on saatava kuntoon.

Näitä alkutuotantoon liittyviä asioita on vatvottu Ukrainan sodasta lähtien. Kevät kylvöt alkavat, onko mitään konkreettista saatu aikaan paperille. Päättäjiltä puheet vähemmälle, tarvitaan tekoja.

KariX