18. kesä, 2022

Pakotteista kotimaahan

Pakotteiden kiertäminen ja turvallisuuspolitiikassa kaarteleminen

YK jakaa Afganistaniin avustusrahaa 760 miljoonaa dollaria, ilmoittaa maan keskuspankki Da Afganistan Bank. Avustusten tarkoitus on vaikuttaa naisten ja lasten asemaan ja tasa-arvon edistämiseen. On turha luulla, että rahat menisivät muille, kuin maata hallitsevalle Talebanille. Ruokaan ja ihmisoikeuksiin ei noilla rahoilla vaikuteta, vaan pikemminkin YK:n rahoilla vaikutetaan vielä negatiivisemmin maan oloihin. 

Kiina jatkaa yhteistyötä Venäjän kanssa, kuten Tadzikistan. Maailmasta löytyy maita, joilla on halukkuutta toimia Venäjän kanssa. Afganistan on saanut tullivapauden Venäjän viennissä, joten hyödykkeitä on näiden kanavien kautta helppo uittaa länsivaltojen Venäjälle asettamien pakotteiden ohi. Kun Eurooppa on laittanut öljyhanat kiinni, Venäjä myy öljyä Intialle, ja Intia tuo länteen. Avokätisen YK:n myötä Afganistan lisää omien tarkoitusperien mukaisia toimintavalmiuksia.

En ihmettelisi, jos USA:n jättämää sotilaskalustoa nähtäisiin Venäjän armeijan uusiokäytössä. Ainakin niiden teknologia syynätään piirilevyjen tarkkuudella.

Jotta pakotteet purisivat, olisi niitä ulotettava myös niihin maihin, jotka toimivat Venäjän liittolaisina.

Kiina ei ole vieläkään julkisesti kommentoinut Venäjän olevan sodassa.

Kiinan omassa politiikassa on annettu valtuus erityisoperaatioille, eli samalla kaavalla mennään Taiwaniin kuin Venäjä Ukrainaan. Tämä skenaario alkaa olemaan hyvinkin lähellä.

Pohjois-Korea, Iran, Kiina, Venäjä, ovat jo keskenään muuta maailmaa vastassa olevia voimakas liittouma. Suurvaltioiden kasvava mahti maailman politiikassa suurenee yhdistymisien ja sopimuksien myötä. Joidenkin vuosien päästä maailma näyttää erilaiselta, jos Putinin käynnistämää hallitsemattomaksi muuttuvaa muutosta ei saada loppumaan.

Kriittisissä mineraaleissa Euroopan keskeisillä teollisuudenaloilla, kuten ajoneuvo-, teräs-, ilmailu- ja avaruusteollisuudessa, sekä tietotekniikassa ja terveydenhuollossa on saatavuus ongelmia ja raaka-aineiden hinnat kasvavat. Pakotteet eivät vaikuta vain Venäjään, vaan myös pakotteiden asettajaan.

Venäjältä aiemmin tuotua energiaa ei pystytä korvaamaan pelkästään uusiutuvilla energiamuodoilla. Saksan kirouksena on aiempi ydinvoimasta luopuminen.

Kaikista näistä taistellaan nyt, ja viimeistään nyt Euroopassa on huomattu huoltovarmuuden merkitys myös maataloustuotteiden, etenkin viljan osalta.

Ukraina antaa tällä hetkellä parhaimmat turvatakuut Suomelle ja Ruotsille, oikeastaan myös Baltian maillekin. Venäjä ei saa olla tässä sodassa voittaja millään tavoin. Mikäli niin kävisi, Venäjä ei tule tyytymään saavuttamiinsa etuihin Ukrainassa, vaan sama toiminta jatkuisi seuraavia rajanaapurivaltioita kohtaan. Venäjän erityisoperaatiot ovat muiden valtioiden tuhoamista ja alistamista.

Ex-pääministeri Lipponen oli suuresti rahallisesti palkittu lobbaaja Venäjän ja Saksan väliselle North-Stream 2-kaasuputkelle. Nyt NATO:oon liittymisasiassa Paavo Lipponen antoi karvaisen lausunnon, jolla haukkui Niinistöä, Kokoomus-puoluetta ja yleisesti Mediaa, ja puolusteli ex-presidentti Tarja Halosta, joka on ylistyspuhunut Putinista sekä toiminut hyvinkin venäläismielisesti. Lipponen puolusteli myös Erkki Tuomiojan yli asemansa antaneita lausuntoja Naton korvausmenettelystä. Nämä ovat olleet vähintäänkin politiikkaa Putinin suulla. 

Joka Mediaa ruoskii, tulisi muistaa, että Mediassa ei kirjoitella omien intressin mukaisesti vaan uutisten taustat tarkistetaan aina ennen julkaisua.

Vasemmiston puheenjohtaja Li Anderssonilla on myös tehtävää, miten saada puolueessaan nuoriso kuriin. Vasemmistonuoret vaativat puoluekokousaloitteessaan Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) poistamista EU:n terroristijärjestöjen listalta. Puoluekokouksen anti oli kuitenkin Natolle puoltavaa, tiukkojen keskustelujen ja äänestyksien jälkeen.

Vasemmisto ei yllättänyt puoluekokouspäätöksillään, siellä halutaan edelleen edes jotenkin kumartaa Kremlin suuntaan. Vasemmistoliiton mielestä Suomen tulee korostaa, että jäsenyys Natossa tulee olemaan puolustuksellinen, eikä maahan oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.

Mielestäni meidän ei pidä luoda itselle mitään ennakkoehtoja NATO:n suhteen, emme tiedä mihin tulevaisuus meidät johdattaa. Sopimusten tulee olla mahdollisimman joustavia, ilman ennakkoehtoja. Turvallisuusuhat muuttuvat vuosien aikana, eikä pidä ampua nyt itseämme jalkaan. Suomen turvallisuutta ei ole turvattu aikanaan liittymällä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Miksi semmoinen sopimus tehtiin, kun Venäjä ei ollut sopimuksessa mukana? Noilla miinoillahan vaikeutettaisiin hyökkääjän jalkaväen erikoisoperaatioita, jos nyt ei ihan sotaan jouduttaisikaan.

Kari Pohjola

Kristillisdemokraatit