5. syys, 2022

Azerbaidzan valtioiden välissä, pelinappula joka odottaa siirtoa.

Venäjä ja Iran pitävät korkeantason tapaamisen kokouksen muodossa.

Puhelinkeskustelun mukaan maat sopivat kokouksien aikatauluista.

Mikä tässä on niin olennaista.

Azerbaidzan uutisoi asian.

Azerbaidzan on jatkuvassa konfliktissa vuoristo-karabahin alueella. Rajakiista on ollut vuosia päällä. Venäjä on asettanut omat joukkonsa Armenian raja-alueelle ’’rauhanturvaajina’’.

Miksi Azerbaidzan on Venäjälle tärkeä alue, pelkästään karttaa katsomalla selviää miten Azerbaidsan katkaisee suoran yhteyden Venäjältä Iraniin.

Rauhansopimusta on suunniteltu, mutta sopimuksen voimaanastuminen voi kestää.

Turkki on antanut tukensa Azerbaidzanille ja järjestää yhteiset sotaharjoitukset, Turkin rooli onkin taas erikoinen, Venäjä rekisteröi Turkin roolin omalla tavallaan.

Armenia aiheuttaa jatkuvasti ilkivaltaa sekä ilmoittaa Azerbaidzanin pitkittävän rauhanprosessia. 

Armenia syyttää etnisistä puhdistuksista Azerbaidzania. Venäläinen propakanda pelaa siis täälläkin.

Iranissa asustaa Azrbaidzanista kotoisin olevia vähemmistö ryhmiä, katsooko Iran ryhmien olevan poliittisesti vastaan heidän näkemyksiään jää nähtäväksi. Israel on myös antanut Azerbaidzanille pientä viittausta tuesta. 

Armenian joukot ovat iskeneet Azerbaidzanin kohteisiin 3.9.2022 19 kertaa vuorokauden aikana. Osa iskuista tuli ’’rauhanturvaajien’’ alueelta.

Azerbaidzanilla on myös iso etu, kaasuntuottajana maa pystyy toimittamaan Eurooppaan 20 miljardia kuutiota maakaasua. Pelkästään tämä tieto on myrkkyä Venäjälle joka käyttää kaasu toimituksia aseena Euroopan valtioita vastaan.

Azerbaidzan on myös öljynvienti maa, tätäkään ei katsota Venäjällä suopeasti.

Liian monta asiaa jotka vaikuttavat Venäjän tilanteeseen vaikuttavat myös rauhansopimuksen täytäntöönpanoon, Venäjä-Iran yhteistyö ei lupaa mitään hyvää. 

Tämän vuoden aikana on liian paljon vastakkain asettelua maiden välillä, osapuolet Venäjä, Kiina, Iran, ovat niitä aiheuttaneet. Loppuuko vai pahentuuko tilanne entisestään.

Tämä vuosi on avartanut maailman katsomustani sekä tuonut harmaita hiuksia lisää, elämme maailmassa jossa jokainen päivä näyttää tuovan uusia negatiivisia asioita esille.

KariX