23. loka, 2022

Ukraina vailla sähköä ja varaosia.

Ukrainan puolustussodan tapahtumia, vastarinnan nousu.

Viimeviikon aikana Zelensky ilmoitti 30% Ukrainan sähköverkosta kaatuneen Venäjän pommituksista johtuen. Määrä kasvaa kokoajan, Venäjä iskee tärkeisiin kohteisiin kuten sähkön tuotantoon sekä veden tuotantoon. Arviolta 1,4 miljoonaa taloutta on ilman sähköä.

Ukraina on pyytänyt myös Suomelta apua kantaverkon korjauksiin. Fingrid ilmoitti kuitenkin tarvittavien varaosien puuttuvan. Selitys ontuu voimakkaasti, valmistakaa yhteensopivia tuotteita, talvi tulee joten apua tarvitaan.

Khersonin alueelta on evakuoitu Ukrainalaisia. Mahdollisesti padon räjäyttäminen voi olla Venäjän tavoitteena. Venäjän asettamat viranomaiset ovat kaikkia kehottaneet Khersonin asukkaita lähtemään välittömästi kaupungista.

Venäjän upseerit ovat poistuneet Dnepr joen toiselle puolelle, paikalla on vain vasta mobilisoituneet kokemattomat joukot. Ukrainan vastahyökkäystä odotetaan kaupungin alueelle.

Yön aikana on pommituksissa tuhoutunut kerrostaloja, lasten leikkipaikka, varasto. Tämä osoittaa jälleen Venäjän kohdistavan raukkamaisesti hyökkäykset siviileihin ja infrastruktuuriin.

Khersonin kaupungista Venäjä purkaa laitteita paikallisesta tv-keskuksesta, tarkoituksena jättää kaupunki ilman viestintää, radio ja tv lähetyksiä. Venäjä tietenkin syyttää Ukrainaa mahdollisen provokaation tapahduttua.

Jotain hyvääkin kuuluu Venäjältä, kymmenet mobilisoituneet sotilaat haastavat presidentin ja hänen johtonsa. Kapinahenkeä on siis joukoissa mukana.

Permissä Venäjällä ruutitehdas sytytettiin tuleen, räjähdyksessä kuoli kolme tehtaan työntekijää.

Tehtaalla valmistettiin raketinheittimiä ja ilmapuolustusvälineitä Ukrainan sotaan.

Tehdas tuotti myös lentokoneiden ohjusten moottoripanoksia, risteilyohjusten tehostinjärjestelmiä ja tuotteita A-135-ohjuspuolustusjärjestelmään.

Hienoa huomata miten vastarintaliike on noussut Venäjällä ja alkanut toimimaan agressiivisesti.

KariX