23. loka, 2022

Keskustan voimaton puhe, maatalouden ongelmien sivuuttaminen

Ruokakriisi, maatalous.

27.5.2022 Ylen aamussa Antti Kurvinen vastaili toimittajan kysymyksiin ruokakriisistä.

Keskustelun suunta oli voimakkaasti EU:n päätöksiin perustuva. Hallituksen vastuu Suomen viljan ja maatalouden kannattavuuden ongelmista ei juurikaan keskusteltu.

EU:n tukitoimia Antti Kurvinen piti hyvänä asiana, mutta jätti sanomatta mitä ovat Suomen tukitoimet maataloudelle. Huoltovarmuuskeskus on enemmänkin ohjeistava kuin suoria ratkaisuja tekevä laitos. Polttoaineiden, lannotteiden, hintojen nousu ovat nostaneet alkutuottajan kuluja roimasti. Lannoitteiden varastointi tulevalle kylvöajalle ovat suosituksia. Tähän lisätään vielä alkutuottajan saama vähäinen korvaus jalostajille toimitetuista tuotteista.

Yle uutisen 8.3.2022 mukaan huoltovarmuus on hienosti hoidettu, on polttoainetta, leipäviljaa, lääkkeitä. Viimeisten viikkojen aikana on saatu lukea lehdistä lääkkeiden saannissa olevan suuria ongelmia. Leipäviljan saanti voi olla haasteellista talven aikana ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet. Ei siis mennyt ihan putkeen. Huoltovarmuuskeskus ohjeistaa yrityksiä ja yhteistyökumppaneita. Se ei takaa huoltovarmuuden toimivuutta.

Näihin ongelmiin ei Maa- ja Metsätalous ministeri esittänyt mitään konkreettisia toimia.

Kurvisen mukaan hintojen nousu on normaalia eikä tarvitse hintasäännöstelyä tai ratkaisuja maatalouden kannattavuuden lisäämiseksi. Näen Kurvisen tukevan suuria kauppoja kuten S-ryhmä, Kesko.

Eduskunnan kyselytunnilla 19.5.2021 Kurvinen vaati kauppoja maksamaan tuottajille korkeampia hintoja lakimuutoksen uhalla.

Lakimuutosta ei tullut.

Maatalouden tuottajahinnat nousivat 29 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Viljan tuottajahinta nousi 114 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Lihan tuottajahinta nousi 23 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Maidon tuottajahinta nousi 29 % vuoden 2022 toisella neljänneksellä.

Nettokate kuitenkin pysyy pienenä tuottajalla, vahittäiskauppa korjaa tuoton omaan myyntivoittoonsa.

PTT:n ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo säilyy heikkona.

Allaolevasta linkistä voi tarkastella hintojen nousun tilannetta.

Jos halutaan maatalouden tuottavan on esim. Polttoaineen hintasäännöstely aloitettava sekä maatalouden energia kulujen pienentäminen verohelpotuksin sekä hintojen leikkauksien kautta.

Dieselin hinnassa on 44% pelkästään veroa. Valtion talousarvioesityksessä polttoaineiden veroilla kerätään 2022 4,481 miljardia euroa valtion kassaan, tämä on edellisvuosia enemmän. Maatilojen määrä on vähentynyt vuosittain kannattavuus ongelmien takia. EU:n taakse ei pidä mennä puheissa, omavaraisuutta on nostettava voimakkaasti ja tehtävä maataloudesta kannattavaa liiketoimintaa. 

Venäjän hyökkäyssodan takia viljan ja muiden maataloustuotteiden saanti ei voi olla tuonnin varassa. Hallituksemme on kannettava vastuunsa. Elintarvike kaupoissa pitää olla Suomalaisia tuotteita saatavilla edulliseen hintaan. Monessa Euroopan maassa tullaan näkemään talven aikana elintarvikkeista pulaa, holtiton rahan käyttö ja velanotto hallituksemme päätöksien pohjalta tekee tilanteesta kestämättömän. Maatalous on muutoksen kourissa, onko tukku ja vähittäiskauppa ohitettava ja siirryttävä suoraan kauppaan ilman välistä vetäjiä. 

KariX